Жанри дитячої літератури




 

Обираючи дитячу книжку, варто звертати увагу не лише на ілюстрації та вікову аудиторію для якої вона написана, а й на її жанр. Звісно, для того щоб книга сподобалася дитині, була для неї зрозумілою, цікавою та доступною, вона має відповідати її віку та містити багато яскравих, красивих малюнків та ілюстрацій.

Але окрім вікової аудиторії та оформлення дитяча література розрізняється за жанрами, за певною змістовною формою. Сучасна література для дітей стала значно різноманітнішою, ніж кілька десятиліть тому і діти мають можливість обирати з поміж багатьох її жанрів той, який їм найбільше до вподоби.

Найпоширенішим жанром дитячої літератури беззаперечно є казка. Саме казки з раннього дитинства вчать малят багатьом важливим речам, допомагають зрозуміти навколишній світ, розібратися у вчинках та переживаннях інших людей. І все це вони роблять у цікавій, захоплюючій, фантастичній та навіть магічній формі.

Іншим популярним жанром, який можна зустріти в багатьох книжках для дітей, є вірші. Багато дитячих книжок написані римованими рядками (особливо книжки для дітей дошкільного віку), що дозволяє легко запам’ятовувати їх текст, розвиваючи пам’ять дитини. Віршовані твори легко сприймаються дітьми, викликають бажання перечитувати їх кілька разів (чи просити дорослих прочитати їх).

Також на полицях книжкових магазинів можна зустріти оповідання для дітей. Цей жанр дитячої літератури характеризується невеликим розміром та, як правило, однією сюжетною лінією. Окрім коротких за обсягом оповідань, казок та віршів для дітей більш дорослого віку цікавим буде такий жанр як роман. Це прозаїчний твір великого об’єму зі складним переплетінням сюжетних ліній. Через великий обсяг та певну складність для сприйняття цим жанром дитячої літератури читачі починають цікавитися не раніше підліткового віку.

Беззаперечним лідером серед найулюбленіших видів дитячих книжок є фентезі. Це прозаїчний жанр, який використовує казкові та міфологічні мотиви, він є близьким до наукової фантастики, але не обмежений її рамками. Жанр фентезі створює нові світи, які дозволяють відпочити від буденності та одноманітності, знайти щось дивовижне, хвилююче, казкове, пережити справжню фантастичну пригоду. Все це робить дитячу літературу написану в жанрі фентезі дуже популярною не лише серед дітей, а й серед багатьох дорослих, які з великим задоволенням зачитуються цими книжками, поринаючи в їх фантастичний та дивовижний світ.