Фітбол – ваш ключ до краси та здоров’я

Гімнастика на великій кольоровій кулі звучить захоплююче, чи не так?

Так воно і є! Більше того, чудово вирішуючи оздоровчі завдання, фітбол успішно застосовується для корекції фігури, формує поставу і відмінно піднімає настрій. Ви ще не купили собі цей дивовижний чудо-м’яч? Тоді чого ви чекаєте?

Історія фітболу

Гімнастика на великій кольоровій кулі – швейцарський винахід. Саме звідти вона поширилася у всьому світі, надалі отримавши назву фітбол.

Сьогодні рідкісний фітнес-клуб не має у своєму розкладі занять фітболом. Такий популярний на сьогодні напрямок розробив швейцарський лікар-фізіотерапевт Сюзан Кляйнфогельбах у 50-х роках минулого століття як реабілітаційна гімнастика для хворих на ДЦП.

Оздоровчий ефект фітболу був настільки очевидним, що незабаром його почали рекомендувати для відновлення після травм опорно-рухового апарату. Результати здивували лікарів: у хворих, які виконують вправи на м’ячах, процеси регенерації у тканинах відбувалися інтенсивніше, м’язи та тканини стали більш еластичними, покращився крово- та лімфообіг, а також обмін речовин у міжхребцевих дисках.

Вправи на м’ячі – що може бути найпростіше?

Якщо лікар після пологів вже дозволив вам приступати до фізичних вправ, але часу на спортзал катастрофічно не вистачає, розпочати вправи можна і в домашніх умовах. Одним із приємних та корисних видів домашнього тренування є фітбол – комплекс вправ на м’ячі.

1. Сядьте на м’яч. Ступні ніг щільно притиснуті до підлоги, коліна разом, спина пряма, підборіддя високо підняте, дивіться вперед. Ця вправа розігріє м’язи і потренує вестибулярний апарат: сидіти рівно і витончено на м’ячі не так просто, як може здатися!

2. Ляжте на м’яч спиною таким чином, щоб м’яч знаходився під попереком. Руки за головою, таз не рухається, ноги не відривайте від підлоги – виконуйте повороти тулуба. Ця вправа мобілізує грудний відділ хребта, зміцнює м’язи тазу.

3. Ляжте спиною на підлогу, м’яч помістіть під ноги зігнуті в колінах. Намагайтеся відірвати таз від підлоги, не дозволяючи м’ячу рухатися. Повторіть кілька разів. Дані вправи зміцнюють м’язи ніг та тазу.

4. Встаньте на коліна, помістіть м’яч під грудну клітку та живіт, руками обіпріться об підлогу. Піднімайте одночасно протилежні руку та ногу до рівня спини, утримуючи рівновагу на м’ячі. Вправа зміцнює ноги, мобілізує грудний відділ хребта.

5. Ляжте на бік, однією рукою впріться в підлогу, іншу підкладіть під голову, помістіть м’яч між витягнутими ногами. Виконуйте підйоми таза – це зміцнить внутрішні сторони стегон. Повторіть підходи з іншої ноги.

6. Виконуйте жим від підлоги, помістивши коліна на м’яч. Ноги повинні залишатися прямими, спина рівна. Вправа покликана зміцнити м’язи рук, плечового пояса та спини.

7. Помістіть м’яч під живіт, руками упріться в підлогу, тримайте плечі та зап’ястя на одному рівні. Піднімайте прямі ноги. Зміцнює ноги, мобілізує грудний відділ хребта.

8. Помістивши м’яч під лопатки, піднімайте таз. Не відривайте ступні від підлоги. Це мобілізує грудний відділ хребта, зміцнить м’язи тазу.

9. Ляжте на спину та розмістіть м’яч під зігнутими ногами. Перекочуйте його до себе і від себе – це розслабить спину.

Фітбол для малюків

Що б не говорили навчені досвідом лікарі про те, що не існує тренажерів для немовлят, а вони таки знайшлися. Фітбол – наймудріший, найгуманніший і найвеселіший тренажер вашого малюка.

Про “корисності” диво-м’яча сьогодні говорять усюди. Заняття з найменшими допомагають малюкам знизити тонус м’язів, тренують вестибулярний апарат і, звичайно ж, роблять сильними та витривалими м’язи опорно-рухової системи. Старших дітей фітбол “навчає” рухової координації та витривалості.

Крім того, це чудова профілактика порушень постави. За допомогою м’яча тренуються основні групи м’язів дитини, створюються оптимальні умови для правильного становища тулуба.

Заняття з фітболом покращують функцію серцево-судинної системи, зовнішнього дихання, підвищують обмін речовин, інтенсивність травлення, захисні властивості та опірність організму в цілому.

Найприємнішою особливістю фітболу є те, що ви можете починати “вирощувати” спортсмена вже з двотижневого віку.

Серед основних “дитячих” вправ на фітболі найбільш базові це:

– похитування туди-сюди на животі, які добре тренують вестибулярний апарат;
– похитування сюди-туди на спині – похитуючи малюка таким способом, ви розслабляєте м’язи спини. Виконуючи цю вправу, залишається поза сумнівом той факт, що фітбол – дуже цінний снаряд для розслаблення та профілактики мікрозмішень хребта;
– від виконання вправи “пружинка”, ваш малюк буде просто верещати від задоволення. Просто покладіть карапуза на животик і пострибайте на м’ячику. Те саме проробіть на спині.

А ще можете похитати малюка з боку на бік. Урізноманітнити цей цикл – справа вашої фантазії. Пам’ятайте лише одне – що б ви не робили, малюк при цьому має отримувати лише позитивні емоції.

Фітбол для вагітних

Останнім часом фітбол відмінно себе зарекомендував і став незамінним помічником у підготовці вагітних жінок до пологів та безпосередньо під час пологів. Фітбол чудово підходить майбутнім мамам. М’яч допоможе розвантажити хребет, суглоби та криж, які несуть колосальне навантаження під час вагітності.

Виконуючи роль опори, м’яч дає можливість вагітним жінкам розслабитися та краще відчути своє тіло та з ним простіше виконувати вправу на розтягування м’язів. Майбутні матусі з різним рівнем спортивної підготовки можуть займатися фітболом на різних термінах вагітності та підтримувати своє тіло у чудовій формі.