Тканина для оббивки меблів




Можна сказати, що тканина для оббивки меблів на сьогоднішній день ділиться на два типи – це ткані і неткані. На сьогоднішній день популярними є обидва типи тканин, різні виробники випускають їх у величезному асортименті. Для початку ми поговоримо про тканих полотнах. Ткана тканина для оббивки меблів – це узорная багатобарвна тканина, виткана вручну. Тканий малюнок отримують в результаті переплетення кольорових ниток з різними кроками.

 

Жаккарди – Ця тканина отримала назву на честь її засновника Жозефа Марі Жаккара. Саме він механізував цей дуже складний ручної процес, який вимагає дуже багато праці і часу. Товщина тканини залежить від товщини нитки, чим вона товща, тим і тканину щільніше. Важливо, тільки жакардовий спосіб плетіння дозволяє отримати максимальну щільність ниток на одиницю площі. Залежно від того які нитки використовуються для плетіння визначається якість тканин – їх міцність, здатність утримувати барвник.

 

Але малюнок створюється не тільки в результаті переплетення кольорових ниток. Наприклад, поздовжні нитки не пофарбовані, а малюнок спочатку був кольоровий. Для додання кольору основі, тканину поміщається в барвник під температурою, яка розрахована для бавовни. Дія барвника на поліестер не впливає, а тканий малюнок працює далі. У цей момент бавовняна основа забарвлюється під дією барвника. Однозначно, колір довше зберігається в разі, коли жакардову тканину тчуть з раніше забарвлений ниток.

 

Шеніли – це жакардові тканини з складним малюнком плетінні. У структурі тканини одна або кілька шенілових ниток. Шеніловая нитка за своєю структурою не розтягується і добре вписується в загальну структуру тканини. На вигляд така нитка нагадує волохату гусінь. До складу нитки шеніли може входити як одна порода ниток, так і кілька. Така тканина для оббивки меблів дуже пухнаста, тому меблі буде дуже м’яка і затишна на вигляд.

 

Ворсові тканини – Ще одна гідна тканину для оббивки меблів – це ворсова велюрова тканина. Ці тканини створюються різними способами. Велюр може вийдуть нетканим шляхом – це флокового тканину. А ось справжнісінький велюр тчуть, а робиться це різними методами. Існує кілька методів, які найпоширеніші.

 

Перший метод V-подібний – при такому способі ворсисту нитку переплітають у формі латинської букви V з однією ниткою в основі. Другий метод – ворсисту нитку, переплітають таким же способом, тільки в основі лежить дві нитки. Відповідно велюр стає більш міцним, а ворс більш щільним. Велюр тканий таким способом вважається найбільш якісним і надійним.

 

Флок – це не тканий текстиль. Наклеювання за допомогою смоли дрібно нарізаного ворсу на щільну текстильну основу відбулося в Китаї, а вже пізніше перенеслося в Європу. На сьогоднішній день флок, як тканину для оббивки меблів, створюється з дрібно нарізаного нейлонового ворсу. Так, по верстату пересувається зіткана основа, на яку наноситься тонким шаром складу клею. Потім частинки ворсу висипають поступово на основу з клеєм. Важливо, над основою знаходиться постійне електростатичне поле. За рахунок цього наелектризований ворс падає на клейову основу у вертикальному положенні, таким чином, ворсове покриття виходить рівномірним, в результаті виходить м’який флок.

 

Флок можна розділити на тиснений і друкований. У друкованому варіанті кольоровий малюнок наносять паперової печаткою. Тиснений варіант це однотонна тканина, на якій виконується тиснення за допомогою вала, на якому вбитий малюнок.

 

Полотна з набивним малюнком. Не менш популярна тканина для оббивки меблів з набивним малюнком, друкованим. За допомогою друкованого візерунка на сьогоднішній день прикрашають найрізноманітніші тканини – флок, жаккард, велюр. Для набивної тканини найголовніше побоювання – вицвітання малюнка під сонячними променями. Тому тканина повинна мати захисне покриття, яке буде підвищувати стійкість забарвлення тканини.